Viatges ornitològics: Birdwatching dels Pirineus al Delta de l’Ebre

La Península Ibèrica

Pirineus

Una gran diversitat de tipus de bosc i l’abundància de penyals i espadats inaccessibles fa que siguin comuns espècies escasses o fins i tot absents de la resta d’Europa com el trencalòs, que concentra als Pirineus la major població d’Europa. Així mateix , també podem observar altres aus com el singular pela-roques i rapinyaires com l’àguila daurada i el voltor comú.

Dins del Pirineu, trobem Parcs Nacionals a Aragó i Catalunya, com el Parc Nacional d’Ordesa i Parc Nacional d’Aigües Tortes, a més de Parcs Naturals com el Parc Natural de Guara i el Parc Natural Alt Pirineu i Cadí i en tots ells hi ha una rica biodiversitat i variats hàbitats.

Vall de l’ebre

La Vall de l’Ebre és la part central de la conca hidrogràfica del riu Ebre, on aquest és el seu principal component, recorre les terres de la Vall des del seu naixement fins a la desembocadura al Delta de l’Ebre i, al costat de les cadenes muntanyoses que delimiten la Vall de l’ Ebre , la serralada Cantàbrica – Pirinenca al nord, la Ibèrica – Maestrat al sud-oest i la Costanera Catalana a l’est, formen un espai natural amb gran varietat paisatgística.

Catalunya i Aragó ocupen la part central i est de la Vall de l’Ebre, des dels Pirineus fins al Sistema Ibèric, això fa que en una distància inferior als 100 km puguem trobar una gran diversitat d’hàbitats, zones humides com el Delta de l’Ebre , massissos i cingles al Parc Natural dels Ports, el riu Ebre al seu pas per la Reserva Natural de Sebes, l’Aiguabarreig i Mequinensa, grans superfícies àrides com les Estepes de Lleida, de Monegros i Belchite, tots ells hàbitats ideals per a l’observació d’aus com l’alosa becuda, el sisó comú, la xurra, la ganga, la gavina corsa, el martinet comú o el bitó comú.

Delta de l’Ebre

És la zona humida més extens de Catalunya, amb 320 km2 de superfície. És un espai natural amb una variada avifauna i de vital importància per a la reproducció de diferents espècies d’aus; per làrids i xatracs, com la gavina corsa, amb la major població del planeta, amb més de 10.000 parelles reproductores, el que suposa més de dos terços dels efectius mundials, la gavina capblanca, la gavina capnegra, el xatrac becllarg i comú , el rar xatrac bengalí; garses ibèriques, com l’escàs bitó comú, el martinet ros, el rar agró blanc i el capó reial; anàtids, sobretot a l’hivern, com l’ànec blanc i ànec colorit; limícoles, com la garsa de mar euroasiàtica; rapinyaires, com la arpella vulgar.

Totes elles es troben entre els diferents hàbitats del Delta: el riu Ebre, el mar, badies, platges, dunes, salobrars, salines, bosc de ribera, llacunes costaneres, traus, horta i arrossars, que són el resultat de la confluència de dos mitjans tan oposats com el marí i el continental i, que fan d’aquesta zona humida una zona d’interès internacional.

És un refugi ornitològic d’aus pròpies d’aiguamolls com de zones costaneres, per la varietat d’hàbitats aquàtics que té i la seva situació geogràfica estratègica, ja que està situat en un punt estratègic de la ruta migratòria de moltes aus que es desplacen per la Mediterrània.

Estepes d’Aragó i Catalunya

Regions àrides de la Vall de l’Ebre. Extenses planes compostes per vegetació herbàcia i subarbustiva, cultius de secà com camps de cereals, d’ametllers i d’oliveres, així com masses forestals de savina albar i pi blanc; amb escasses precipitacions i forts contrastos de temperatura entre hivern i estiu. Un hàbitat amb una fauna i flora peculiar, on sobreviuen aus molt escasses i amenaçades com l’alosa becuda o la ganga juntament amb vegetació endèmica com la planta crucífera Boleum.

Altres espais Xarxa Natura 2000 Vall de l’Ebre

La Xarxa Natura 2000 també inclou altres espais naturals de la Vall de l’Ebre rics en fauna i flora, vertebrats al llarg del riu Ebre. Entre aquests espais tenim: la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, un espai fluvial del riu Ebre a el seu pas per Flix i un dels millors llocs de descans, stoppower, per a les aus migratòries. El ‘Aiguabarreig‘, una de les majors confluències fluvials de la Península Ibèrica on trobem un gran nombre d’aus al llarg de l’any, 280 espècies, 145 nidifiquen i, moltes d’aquestes espècies estan amenaçades i són escasses a la resta d’Europa. La ZEPA de Valcuerna, Serreta Negra i Lliberola, una combinació d’estepa cerealista amb serres de matoll i boscos de pi blanc i de ribera al costat del riu Ebre, on resideixen rapinyaires com l’àguila real i l’àguila cuabarrada entre altres espècies.

Espècies

En tot el territori, dels Pirineus al Delta de l’Ebre, del Nord-est de la Península Ibèrica, ens trobem amb més de 300 espècies d’aus.

A continuació en llistem algunes de les principals. Pots consultar-les totes al nostre Banc de Coneixement d’Aus. Descobreix-les totes amb els VIATGES ORNITOLÒGICS de Meknasa. Practica el Birdwatching!

Contracta el teu VIATGE ORNITOLÒGIC >>

Trencalòs

Pela-roques

 https://www.flickr.com/photos/sussexbirder/8520156541/in/photostream/

Àguila Daurada

Àguila Calçada

S_OR_7

Falcó Pelegrí

TOP-5

Agró Blanc

Capó reial

TOP-7

Gavina Corsa

TOP-8

Sisó

TOP-9

Ganga

Xurra

Alosa Becuda

TOP-12

Gralla de bec groc

Martinet menut

TOP-14

Voltor Negre

Voltor Comú

TOP-16

Duc

TOP-17

Martinet Ros

TOP-18

Esplugabous

TOP-19

Agró Roig

TOP-20

Consulta el Banc de Coneixement d’Aus >>

Viatges a mida

BIRDWATCHING NORD-EST PENÍNSULA IBÈRICA: DELTA DE L’EBRE + PORTS + ESTEPES + PIRINEUS

7 dies/6 nits

2.300,00 € persona: habitació individual + Esmorzar a l’Hotel + Restaurants+Transfers

1.775,00 € / persona: habitació doble + Esmorzar a l’Hotel + Restaurants+Transfers

INCLOU:

Activitats 7 rutes ornitològiques guiades des del Delta de l’Ebre als Pirineus

· 3 dies al Delta de l’Ebre + Ports: 2 rutes ornitològiques guiades al Delta (1 de ½ jornada + 1 de jornada completa) i 1 ruta ornitològica guiada en el Parc Natural dels Ports de jornada completa.

· 2 dies a les Estepes de Catalunya i Aragó: 2 rutes ornitològiques guiades de jornada completa. A Secans de Lleida i Monegros.

· 2 dies als Pirineus: 2 rutes ornitològiques de jornada completa. A la Serra de Boumort, Mont-rebei i la Terreta.

Allotjament i pensió

· 2 nits en hotel de 3* en allotjament i esmorzar al Delta de l’Ebre

· 2 nits en Casa Rural en allotjament i esmorzara les Estepes

· 2 nits en hotel de 3* en allotjament i esmorzar al Pirineu

· Pensió completa inclosa: esmorzar en hoteles i casa rural, àpats de pic-nic i sopars en restaurants de qualitat

Transfers

· Servei de transfer: tots els desplaçaments i transports inclosos en les 4 destinacions del nostre pack, Delta de l’Ebre, Ports, Estepes i Pirineu.

Reserva ara el teu Viatge Ornitològic >>

Altres propostes

INICIACIÓ A LA ORNITOLOGIA ALS PIRINEUS

3 dies / 2 nits

Activitats

· 2 rutes ornitològiques guiades als Pirineus: 1 de jornada completa a la Serra de Boumort i 1 ruta de jornada completa a Mont-rebei i la Terreta

Allotjament i pensió

· 2 nits en alberg rural. Esmorzars inclosos

Transfers

· Servei de transfer: Tots els desplaçaments i transports dins destinació inclosos.

Reserva ara el teu Viatge Ornitològic >>

ANELLAMENT CIENTÍFIC D’AUS MIGRATÒRIES. Reserva Natural de Sebes, riu Ebre.

3 dies / 2 nits

Activitats

· 2 jornades d’anellament completes i guiades a la Reserva Natural de Sebes, d’agost a desembre

Allotjament i pensió

· 2 nits en hotel de 4* en Pensió Completa.

Transfers

· Servei de transfer: tots els desplaçaments i transports inclosos en el destí del nostre pack, la Reserva Natural de Sebes.

Reserva ara el teu Viatge Ornitològic >>

TOUR DE BIRDWATCHING  I FOTOGRAFIA EN HIDE. Pirineus, Delta de l’Ebre i Estepes

4 dies / 3 nits

Activitats

· 3 jornades de fotografia a Hide completes i amb guia expert: als Pirineus, al Delta de l’Ebre, i a les Estepes

Allotjament i pensió

· 3 nits en hotel de 3* i Casa Rural en Allotjament i Esmorzar. Pensió completa inclosa: esmorzar en hotels, dinars de picnic i sopars en restaurant de qualitat

Transfers

· Servei de transfer: tots els desplaçaments i transports inclosos en les tres destinacions del nostre pack, els Pirineus, el Delta de l’Ebre i l’Estepa.

Reserva ara el teu Viatge Ornitològic >>

RAPINYAIRES DEL PIRINEU. TRENCALÒS, ÀGUILA DAURADA, MILÀ REIAL, VOLTOR COMÚ, VOLTOR NEGRE, FALCÓ PELEGRÍ

packsorni-3

3 dies / 2 nits

Activitats

· 2 rutes ornitològiques guiades de jornada completa al Pirineu

Allotjament i pensió

· 2 nits en hotel de 3 * en Allotjament i Esmorzar al Pirineu Pensió completa inclosa: esmorzar en hotels, dinars de picnic i sopars en restaurant de qualitat

Transfers

· Servei de transfer: tots els desplaçaments i transports inclosos en el destí del nostre pack, els Pirineus.

Reserva ara el teu Viatge Ornitològic >>

Reserva ara el teu Viatge ORNITOLÒGIC

Omple el següent formulari i en menys de 24 h ens posarem en contacte amb tu.

Nom

e-mail

Telèfon

Missatge

captcha

Explica’ns si vens sol o en grup, quants sou, quines espècies voleu observar, i tot allò que se t’acudeixi i començarem a preparar junts el teu viatge ornitològic sense cap cost afegit.

Els nostres viatges ornitològics inclouen tant l’observació d’aus, guiatge professional, la restauració i l’allotjament.

En el cas que necessitis que et vinguem a buscar a l’aeroport, llogar un taxi i/o vehicle per la teva estada, indica’ns-ho al formulari.

Contacta amb nosaltres:

Omplint el formulari

Per correu electrònic a booking@meknasa.com

Per telèfon al 659 118 072