En un lloc molt, molt bonic…

…hi ha un riu, un poble i 7 experiències per viure-ho

Limitant amb les províncies d’Osca (Aragó) i Lleida (Catalunya), trobem un racó singular de la província de Saragossa protagonitzat per la presència majestuosa del riu Ebre en confluència amb el riu Segre i l’embassament de Riba-roja, fent d’aquesta destinació un sinònim d’aigua.

El riu Ebre ha estat protagonista i determinant en el destí del territori.

Al seu pas pel poble de Mequinensa, el riu Ebre ha marcat la història, l’economia i la personalitat del territori. Des del segle XIX, amb el transport fluvial de les explotacions mineres amb llaüts, fins a l’actualitat, en ser un referent internacional com a camp per la pràctica professional de rem i piragüisme i la pesca esportiva.

Un riu ple de vida i d’història. Una història marcada, entre d’altres, per la Batalla de l’Ebre, la confrontació més llarga i cruenta de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), del què el riu en va ser el gran testimoni. El riu va tornar a marcar un dels episodis més difícils de Mequinensa quan, amb la construcció de l’embassament entre el 1957 i el 1964, tota la població es va veure obligada a abandonar el poble i emigrar o anar a viure al poble nou, episodi històric què Jesús Moncada, escriptor mequinensà de renom i fill predilecte del poble, explica en la seva obra “Camí de Sirga” (1988).

El riu Ebre ha estat i és, també, un espai de prosperitat, d’oportunitats i de vida, caracteritzat per una gran riquesa natural i animal. Des d’una gran diversitat de peixos: el silur, la perca americana, la carpa o el lluç de riu; fins a una autèntica varietat d’aus: voltors, falcons, àguiles, corbs marins o bernats pescaires, que es poden observar vora el riu.

El riu Ebre en barca i caiac

El riu Ebre, al seu pas per Mequinensa,  es mostra com un mar d’aigua dolça, conegut comunament com el Mar d’Aragó. Amb confluència amb els rius Segre i Cinca, i acompanyat per l’embassament de Riba-roja, el riu Ebre ha marcat la història i la riquesa natural del territori. Un riu ple de vida, d’història i anècdotes que reviuen amb les passejades en barca i les sortides en caiac.

Passejades que fan sentir la frescor del riu Ebre i navegar sobre aquest mirall d’aigua dolça, tocar el cel amb les mans i impregnar-te de les seves aromes de llorer, farigola, pi, olivera i ametller, que rodegen el riu.

Deixa’t portar per l’immers mar d’aigua dolça que és l’Ebre al seu pas per Mequinensa. Que la llum del sol il·lumini les seves aigües i et permeti descobrir el fons del riu, tocar les muntanyes que l’envolten i sentir què significa estar allunyat de la resta del món, gràcies a la calma d’aquest gran mar.

La batalla de l’Ebre

La Batalla de l’Ebre el 1938 va ser la confrontació més llarga i cruenta de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i el riu Ebre, des de l’embassament de Riba-roja, de Mequinensa a Faió i fins la Pobla de Massaluca, entre d’altres, en van ser grans testimonis.

La visita als museus i espais de la batalla de l’Ebre des de Mequinensa a la Terra Alta (Museu de la Batalla de l’Ebre i Espais per la batalla de l’Ebre ‘Trinxeres de la punta del Duc’) reviuen aquest moment històric i mostren l’armament utilitzat, la vida dels soldats a les muntanyes, les infraestructures construïdes per creuar el riu, els vehicles militars, les trinxeres, els nius de metralladores, els llocs d’observació i mapes militars.

Ornitologia i paisatge

El riu Ebre és sinònim de vida. Al llarg del seu recorregut, hi podem trobar centenars d’espècies d’aus diferents. D’una banda, a la confluència del riu Ebre amb el riu Segre hi trobem l’ ‘Aiguabarreig’, un espai natural molt ric en flora i fauna declarat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) on s’hi troben 280 espècies (145 de les qual hi fan el niu). De l’altra, la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i el Meandre de Flix, dos espais fluvials inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) declarats Reserva Natural de Fauna Salvatge, esdevenen un lloc de pas i d’assentament de nombroses espècies d’aus, on s’han arribat a inventariar més de 207 espècies.

Així doncs, aquesta és una experiència única per a gaudir de l’observació d’aus, alhora que es poden veure rèptils, amfibis, cérvols, porc senglars, nodries o cabres salvatges

Les excursions guiades d’observació d’aus, les sortides en barca o caiac i les rutes per senders i camins, que s’endinsen en planes infinites i recorren els boscos vora el riu, permeten l’observació de voltors, falcons, àguiles, corbs marins i bernats pescaires, entre d’altres, i descobreixen els perfums naturals, els antics camins i vies, les antigues finques i les masies i els espectaculars miradors del riu Ebre, esdevenint un espectacle per a la vista i per l’olfacte.

Jesús Moncada

Mequinensa és poble natal i la font d’inspiració de Jesús Moncada, escriptor i autor d’una de les novel·les catalanes més importants, ‘Camí de Sirga’, que evoca la desaparició del poble antic de Mequinensa. Descobreix l’entorn que inspirà Jesús Moncada en les seves obres: el riu Ebre, l’entorn natural i el seu poble, a través de la visita a la què va ser la seva casa natal, la descoberta del seu antic poble (el ‘Poble Vell’) i la visita al Museu d’Història, que conté un espai dedicat a Jesús Moncada, amb una exposició de la seva obra literària i artística i alguns dels seus objectes personals.

Gastronomia i producte local

Una destinació rica en gustos. Restaurants amb una cuina tradicional elaborada amb productes de la terra, cellers amb història i de tradició on degustar vins amb caràcter, com ho són els vins amb Denominació d’Origen (DO) Terra Alta, a més d’altres DO properes a l’entorn de la destinació, vins amb DO Priorat, Montsant, Costers del Segre i Somontano.

Un altre plaer gastronòmic local és l’oli d’oliva verge extra, olis amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) Baix Aragó i la Terra Alta produït en almàsseres singulars de la zona, on podrem conèixer el procés d’elaboració de l’oli i provar en una de les nostres visites guiades. També podrem degustar altres DOP pròximes a l’entorn de la nostra destinació, olis amb DOP Baix Ebre-Montsià i les Garrigues, menús miners, receptes de bou a la sal, filet, cargols a la llauna i cocotxes, etc. La cervesa artesanal ‘Picarda’ i ‘Monegre’ i la rebosteria artesanal marquen el paladar local. L’ ‘olla barretjada’, l’ ‘olla d’oli’, la ‘paellada’, els cargols i la sardina amb suc són algunes de les receptes locals més conegudes que, acompanyades de la rebosteria local –els ametllats, les coques de San Blas i Santa Águeda, els mantecados, les mostaxoles d’atmetlles i els pastissets de confitats– tanquen un menú típic mequinensà.

La ruta del carbó

El riu Ebre, al seu pas per Mequinensa, ha permès que aquest hagi estat un territori de tradició minera molt important. Durant la 1a Guerra Mundial va arribar a ser la principal activitat econòmica del territori, multiplicant per 5 la producció anual de carbó i suposant el 30% de la producció total estatal. Passejant pels voltants de Mequinensa, descobrim els vestigis de les nombroses mines de carbó que, gràcies a la facilitat de transport pel riu amb els llaüts, es van convertir en la font de major riquesa i esplendor pel poble. La visita al Museu de la mina ens descobreix talls, apuntalaments, regatadores, minadores, vagonetes i excavadores en els més de 1.000 metres de galeries de mines.

Mequinensa

L’embassament de Mequinensa, construït entre el 1957 i el 1964, obligà als mequinensans a deixar el “Poble Vell” i a anar a viure al “Poble Nou” (municipi actual) o a emigrar. En una dècada, la meitat de la població estava instal·lada a la nova Mequinensa, i l’altra, havia emigrat a la comunitat veïna de Catalunya o a països europeus amb tradició minera. Aquest moment tan difícil i traumàtic de la història de Mequinensa ha marcat el caràcter dels mequinensans que van haver de deixar casa seva per la nova Mequinensa. Avui, el “Poble Vell” és un espai museïtzat que reviu l’essència del poble antic a través de les noves tecnologies i que mostra col·leccions fotogràfiques de l’antic poble, permet reproduir els elements més emblemàtics dels poble en 3 dimensions i conèixer la història i singularitat del poble a través del relat amb audioguies de l’obra de Jesús Moncada.